Ibland finns behov av att bygga ett register på sin webbplats, med anpassade fält just för dig och din verksamhet. Det kan vara ett företagsregister, produktregister eller kanske en lista med olika boktips. Det finns många tänkbara anledningar. Här kommer jag tipsa om tre olika plugins som du kan använda i WordPress för att skapa din egna lösning med sk anpassade posttyper (custom postypes ).

WordPress består redan av ett antal fördefinierade sk ”post-types” (läs mer om custom post types här). Det är t ex inlägg, sidor, projekt, bifogade filer, menyn osv.
Ett inlägg är t ex ett blogginlägg eller som många WordPress-användare använder det som, en nyhetsmall. En sida är en mall för en statiskt sida som inte ändras så ofta. Ex om företaget, om kunderna osv

För att utnyttja WordPress på ett bättre sätt kan man tänja på dessa post typer eller t o m bygga helt nya just för ditt behov. På så vis kan du sedan själv mata dem med egna fält och anpassa mallarna för utvisning. Det här går att göra genom kodning, men allra enklast är såklart att använda en plugin. Jag har testat tre olika plugins och dess funktionalitet.

Custom Post Types UI

Webbsida: https://wordpress.org/plugins/custom-post-type-ui/

Med Custom Post Types UI är det jättelätt att skapa nya post typer för ditt behov. Jag har t ex byggt en registersida för att registrera frilansuppdrag och använde då detta plugin för att skapa en olika typer för dels den som erbjuder sina tjänster, dels de som har uppdrag att erbjuda. Jag är inte färdig med denna sajt än så kan inte hänvisa till den, men den påminner om Fivver fast på svenska då.

Varför man skapar olika typer är ju för att kunna särskilja dessa åt från vanliga nyheter eller sidor. På så vis kan man visa ut dem i egna anpassade mallar.

När jag skapat upp mina typer får jag gå igenom och översätta menyval och ange den sk slug (hur URL:en ska döpas). Jag kan också addera sk taxonomier och kategorier som knyts direkt till min egen post typ och inte till ex inläggen. Säg att jag vill ha ange genré för vilken kompetens man erbjuder, ex grafisk design, ljud, animationer osv

3 plugins för custom post types i Wordpress 1

I denna plugin finns inga val för att utöka post typen med flera fält. Jag behöver kombinera den med ytterligare en plugin och valde då den mest använda Advanced Custom Fields. Jag skapar en ny fältgrupp och knyter den till den typ jag nyss gjorde så den enbart blir åtkomlig där. Sen skapar man lätt och smidigt upp nya fält som behövs. T ex adress, ort, postnummer om det gällde en företagslista. Det går att välja mellan ett flertal olika typer i gratisversionen, som enkla fält, dropdowns, kryssrutor osv. För att använda flera fält får man köpa en premiumversion.

3 plugins för custom post types i Wordpress 2

När man skapat sin typ och sina fält vill man ju visa ut alla dessa nya data på sin webbplats. Som jag skrev tidigare finns ju redan inläggstypen som innehåller rubrik och beskrivning och en kategori. Men om jag gjort min egna typ måste jag nu skapa upp mina egna mallar för detta. Detta görs lämpligast genom att redan från början skapat upp ett sk barntema (engelska: child-theme) och kopierar in en single-typnamn.php i den mappen. Ex single-jobs.php. Då kan man anpassa sidan som visas när man valt ett objekt ur listan. VIll du läsa mer om detta kan du gå in på denna sida som beskriver WordPress template-hiearkin.

Att skapa sina egna mallar här kräver en del php-kunskaper. Det är inte så svårt och mycket hjälp finns i dokumentationen. Men som sagt en tröskel för den om är ovan. För att underlätta erbjuder man därför nu en premium-plugin för att skapa mallar med hjälp av sk snabbkoder (engelska: shortcodes). Detta plugin heter Custom Post Types UI extended och kostar 29 USD per år, men är inget jag själv har testat

Kort sagt funkar denna lösning helt OK. Man behöver två plugin för att komma vidare och även en del php-kompetens. Men det finns en premiumplugin som underlättar och inte är så dyr. Custom Post Types UI får en 3:a i betyg av totalt 5. 

Toolset

Webbsida: https://toolset.com/

Toolset är en annan plugin som utökar funktionalitet i dina posttyper. Här finns stöd för både posttypen och fält i en och samma plugin. Jag har testat det ytterst lite men fick en uppfattning om vad det kunde utföra. Nackdelen är att det kostar pengar, men det krävs ingen som helst php- eller javascriptkunskap för att skapa typer.

I Toolset kan du alltså skapa både posttypen, ex boktips, och fält som ska höra till din alldeles egna posttyp i ett och samma gränssnitt. Fälten kan vara t ex författare, recension, förlag, utgivningsår osv. När du är klar med dem skapar du sk vyer (views) för att enkelt visa ut innehåller i vanliga WordPress-sidor. En vy kan presenteras som en lista, slider, anpassat sök mm. Du kan anpassa vyn nästan helt som du vill med hjälp av guider (sk wizards) och snabbkoder (shortcodes).
Du kan presentera en mängd olika data från dina egna posttyper direkt i ett WordPress-inlägg, riktigt användbart för många.

3 plugins för custom post types i Wordpress 3

En smart grej är att man inkludera kartor från Google Maps och låta varje inlägg med din posttyp generera en nål på din karta. Rätt coolt!

3 plugins för custom post types i Wordpress 4

Toolset är verkligen en lättanvänd och användbar plugin, särskilt om man inte vill hålla på att koda själv. Nackdelen är att den är lite dyrare än Custom Post Type UI , ca 69 USD per år – för en webbsida. Men det är absolut rimligt för en så pass smart plugin. Trots att jag inte använt Toolset skarpt, bara testat lite i labbmiljö, ser man potentialen och jag skulle verkligen rekommendera Toolset och ger det 4 av 5 i betyg.

Här kan du läsa lite mer om Toolset är något för dig.

Pods Framwork

Webbsida: https://pods.io/

Pods är en helt gratis alternativ till Toolset och Custom Post Types UI. Pods påminner om Toolset på så vis att man kan skapa posttypen, fält och mallar för utvisning av data på sina sidor. Runt Pods framwork finns ett stort community, likt WordPress, där man kan få hjälp av andra likasinnade hemsidesbyggare.

Jag tycker Pods är rätt enkelt att använda. Det går snabbt att komma igång utan dokumentation. Att bygga posttyper och fält går i rasande fart om man bara har lite planering sedan innan. Det går att utöka en befintlig posttyp, ex inlägg eller projekt, eller skapa en helt ny.

3 plugins för custom post types i Wordpress 5

I mitt fall har jag testat att skapa ett sk företagsregister på min hobbysida om att musta äpplen, Ett  äpple om dagen. För att kunna utnyttja den ska filtrerbara portfoliomodulen i Divi som enbart tar posttypen projekt, valde jag att utöka den med fält för logga, ort, e-post, telefon, webbsida mm

3 plugins för custom post types i Wordpress 6

När min vy var klar skapade jag en mall (template) för att kunna visa ut resultatet av ett enskilt företag. Man får här bygga med html och definera fält med snabbkoder som t ex <img src=”{@logotype}”> för att visa ut logotypen. Det finns omfattande guider hur man gör på denna sida och det mesta är enkelt att förstå.

Jag tycker Pods fungerar riktigt bra, stort plus för att det är OpenSource och alltså gratis att använda. Nackdelen är att det kräver lite html-kodning, men inget som man inte lär sig ganska snabbt. Pods har stor potential pga dess community och det går lätt att inspireras i deras showcase hur andra använt Pods. Betyg från mig blir 4 av 5.

Slutsats

Alla tre plugins jag nämnt ovan är enkla att arbeta med. Vad man väljer beror lite på ens egna kompetens och hur mycket man vill lägga tid på att koda egna mallar för utvisning. Jag rekommenderar starkt att börja testa använda custom posttypes för dina projekt. Det gör WordPress till ett fullfjädrat CMS lite som grädden på moset.

Om du vill ha hjälp att komma igång med din webbsida och custom posttypes, kontakta gärna mig via min hemsida Joolo Webbdesign. Jag erbjuder ett fritt och förutsättningslöst samtal för att lyssna på dina behov utan några som helst krav. Divi temat behövs inte för att jobba med dessa posttyper men erbjuder bättre och enklare möjligheter att utforma din webbplats för att visa ut ditt resultat. Har du ännu inte köpt Divi temat kan du göra det här med 10 % rabatt 

%d bloggare gillar detta: