Nya WordPress är ute och det är troligen dags för dig att uppgradera! Det är alltså WordPress 5.0 med den nya textredigeraren Gutenberg som släppts i dagarna.

Även nya Divi 3.18 är ute, som är anpassad för nya WordPress 5.0. Divi kommer som vanligt också med en hel del ny funktionalitet. Mer om det nedan.

För dig som kör Divi från Elegant Themes så har du kanske märkt att om inte båda versionerna är uppdaterade så blir det fel. Du behöver alltså uppdatera både WordPress och Divi samtidigt för att du ska kunna använda Divi-byggaren även i fortsättningen, annars syns bara nya Gutenberg textredigeraren.

Läs gärna följande inlägg som sammanfattar nyheterna ganska bra

Läs gärna dessa tre inlägg för att få en bra förståelse om möjligheter.

  1. https://www.divithemeexamples.com/divi-builder-wordpress-5
  2. https://www.elegantthemes.com/blog/divi-resources/gutenberg-and-the-new-divi-builder-experience
  3. https://www.elegantthemes.com/blog/divi-resources/a-hands-on-rundown-of-all-the-new-features-now-available-in-divis-backend-editor

Sammanfattning

För att uppdatera till den senaste upplevelsen, ta en backup av databas och tidigare WordPress-version inklusive wp-content katalogen.  Uppdatera sedan dina tillägg och Divi-temat.

När allt det är klart så är det dags att uppdatera WordPress till senaste versionen. Hämta den här, https://sv.wordpress.org. Ladda sedan upp filerna via FTP. Alternativt kan du använd den automatiska uppgraderingen i din WordPress-panel (dashboard) om du känner dig trygg med den.

När du nu loggar in på din webb så kommer du märka en del skillnader. T ex så ser du som standard nya Gutenberg editorn vald. Gutenberg använder block, precis som Divi har gjort redan i många år, fast på ett annat vis. Personligen tycker jag det är mycket svårare att managera ett inlägg i nya editorn. Det finns inte heller längre någon ”divi-byggare” i backend längre utan bara ”visuella byggaren”.

Divi och Wordpress 5.0 1

Men lugn, det går att återställa utseendet till den gamla klassiska editorn för WordPress och även för Divi. Det finns ett tillägg att ladda ner för de som inte använder Divi, men Elegant Themes har givetvis bakat in detta i nya uppgraderingen! Under Divi Temainställningar kan du enkelt aktivera ”classic editor”.

Divi och Wordpress 5.0 2

Här kan du även slå på Elegant Themes nya feature, ”nya Divi-byggar upplevelsen”.

Om vi börjar med att aktivera ”classic editor” så är du åter på samma nivå som innan WordPress 5.0.  Nu kan du även använda Divi backend builder igen och via den gå direkt till ”front-end builder”, dvs visuella byggaren. Hänger du med fortfarande? Ja det är rörigt!

Divi och Wordpress 5.0 3

Jag använder väldigt sällan ”divi-byggaren” för vanliga inlägg eftersom detta kan påverka SEO om man inte är noga med att ange metabeskrivningar. Annars kan Divi-kod synas ofrivilligt i sökresultat. Ofta består också ett inlägg enbart av text och bild så det finns inget behov av Divi-byggaren då.

Om vi sedan aktiverar ”the latest Divi builder experience”, sicket namn….så får du även möjlighet att använda den sk visual buildern direkt i WP-admin. Dvs du slipper hoppa mellan webbsidan och redigera läget eftersom du direkt ser alla förändringar du gör. Via menyn som nedan är inringad hoppar mellan block, desktop, tablet och mobil vy. Allt i WP-admin utan att behöva växla mellan front- och backend av din webbsida.

Divi och Wordpress 5.0 4

Jag tycker att du ska testa dig fram vad som passar dig bäst. Det är helt individuellt för var och en. Jag tror jag föredrar den gamla Divi-byggaren, men jag har inte vant mig än så vi får se. Kommentera gärna nedan hur du tycker den nya versionen fungerar!

Behöver du hjälp med att uppgradera din installation så kan du även anlita mig. Gäller även för andra utvecklingsönskemål du har för din WordPress+Divi-sajt! Läs mer på Joolo Webbdesign 

%d bloggare gillar detta: