Lägg till en favicon för Divi

Publicerad: 24 juni, 2020

En favicon eller webbplats-ikon är en liten bild/ikon som visas i bokmärkeshanteraren och på din flik i webbläsaren. Det kan vara en logga, text eller en bild som symboliserar innehållet på din webbplats. Du kan ta vilken bild du vill och beskära den i ditt bildbehandlingsprogram, som t ex Photoshop eller liknande.

Den har tidigare rekommenderats vara max 32x32px stor, men i WordPress senare versioner och då t ex för din Divi-webbplats bör du instället ha en minst 512x512px stor bild eftersom den även används till andra vyer, ex appikoner. Du behöver dock inte bekymra dig över att ladda upp flera olika varianter, det sköter WordPress åt dig.

Filändelsen på din ikon har tidigare varit .ico (främst för Internet Explorer). Nuförtiden i och med senare WordPress-releaser fungerar det dock lika bra med gif, png eller jpeg. WordPress hanterar sedan uppladdningen åt dig och ser till att det bara fungerar.  Vill du ha en transparent bakgrund så använd png. Filnamnet kan för överskådligheten vara favicon, ex favicon.png, men den kan heta vad som helst om du vill.

Har du en äldre webbplats eller behöver anpassa dig för just äldre enheter så kan addera även en .ico variant för bakåtkompatibilitet.

Gratistjänst för att skapa favicon

Det finns gratis online-tjänster som kan skapa dina favicons i rätt format. På så vis slipper du ett bildbehandlingsprogram. Se t ex

Lägg upp din favicon manuellt

Om du inte har en nyare WordPress-sida eller vill hantera det manuellt så skapa en favicon.ico-fil och ladda upp den på din webbplats, med fördel i roten av din sida för att de flesta webbläsare ska kunna läsa den. Lägg sedan en kod i din <head></head>

[code]<link rel="icon" type="image/x-icon" href="https://www.dinwebbsida.se/favicon.ico">[/code]

Installera favicon/webb-platsikon i Divi

Om du har WordPress och t ex Divi-temat är det betydligt enklare att ladda upp en favicon. Inställningen låg tidigare i Divi under temainställningar och där du laddar upp din logotype, men har i senare versioner flyttats till WordPress standard menyval för detta.

Gå till Utseende > Anpassa >  Allmänna inställningar > Webbplats identitet.  Där klickar du på välj bild, beskär din bild och laddar upp så hanterar WordPress resten åt dig per automatik.

Divi favicon

Läs även

Divi Black Friday startar 22 november

Divi Black Friday startar 22 november

Årets största REA från Elegant Themes startar den 22 november kl 16:00 i Sverige. Håll utkik efter specialerbjudanden på licenser samt bonusar. Du hittar mer om den stora rean här. 

Svenskarna och Internet 2022

Svenskarna och Internet 2022

Idag kommer rapporten svenskarna och internet ut som är en statistik på svenskarnas användning av Internet under året.

Sommarrea på Divi avslutas

Sommarrea på Divi avslutas

Elegant Themes avslutar strax strax sin stora sommarrea på Divi där du t ex kan få 20% rabatt på licensen.