Lägg till en favicon för Divi

24 juni, 2020 | Nyheter, Tips & tricks

En favicon eller webbplats-ikon är en liten bild/ikon som visas i bokmärkeshanteraren och på din flik i webbläsaren. Det kan vara en logga, text eller en bild som symboliserar innehållet på din webbplats. Du kan ta vilken bild du vill och beskära den i ditt bildbehandlingsprogram, som t ex Photoshop eller liknande.

Den har tidigare rekommenderats vara max 32x32px stor, men i WordPress senare versioner och då t ex för din Divi-webbplats bör du instället ha en minst 512x512px stor bild eftersom den även används till andra vyer, ex appikoner. Du behöver dock inte bekymra dig över att ladda upp flera olika varianter, det sköter WordPress åt dig.

Filändelsen på din ikon har tidigare varit .ico (främst för Internet Explorer). Nuförtiden i och med senare WordPress-releaser fungerar det dock lika bra med gif, png eller jpeg. WordPress hanterar sedan uppladdningen åt dig och ser till att det bara fungerar.  Vill du ha en transparent bakgrund så använd png. Filnamnet kan för överskådligheten vara favicon, ex favicon.png, men den kan heta vad som helst om du vill.

Har du en äldre webbplats eller behöver anpassa dig för just äldre enheter så kan addera även en .ico variant för bakåtkompatibilitet.

Gratistjänst för att skapa favicon

Det finns gratis online-tjänster som kan skapa dina favicons i rätt format. På så vis slipper du ett bildbehandlingsprogram. Se t ex

Lägg upp din favicon manuellt

Om du inte har en nyare WordPress-sida eller vill hantera det manuellt så skapa en favicon.ico-fil och ladda upp den på din webbplats, med fördel i roten av din sida för att de flesta webbläsare ska kunna läsa den. Lägg sedan en kod i din <head></head>

[code]<link rel="icon" type="image/x-icon" href="https://www.dinwebbsida.se/favicon.ico">[/code]

Installera favicon/webb-platsikon i Divi

Om du har WordPress och t ex Divi-temat är det betydligt enklare att ladda upp en favicon. Inställningen låg tidigare i Divi under temainställningar och där du laddar upp din logotype, men har i senare versioner flyttats till WordPress standard menyval för detta.

Gå till Utseende > Anpassa >  Allmänna inställningar > Webbplats identitet.  Där klickar du på välj bild, beskär din bild och laddar upp så hanterar WordPress resten åt dig per automatik.

Divi favicon

Om sidan

Om sidan

Divi.se ägs och drivs av Henrik Rossini som driver webbyrån Joolo Webbdesign.
Sidan visar svensk information samt tips & trix för premium-temat Divi för WordPress. Divi.se har inga kopplingar till temats leverantör Elegant Themes. Divi samt Elegant Themes är registrerade varumärken som tillhör Elegant Themes, Inc.

Vissa länkar på denna webbplats är sk ”affiliate länkar” vilket innebär att om du klickar på länken och köper en produkt på de sidan så kommer jag att erhålla en viss ersättning.

Söker du hjälp med Divi så kontakta mig via min webbyrå Joolo Webbdesign

Läs även