Lär dig Divi – hitta kurser som hjälper dig vidare

25 november, 2021 | Nyheter

När du äntligen valt plattform och tema och väl kommit igång med din alldeles egna webbsida så kommer du snart att vilja lära dig mera om hur allt fungerar. Hur du kommer vidare i din utveckling och lär dig mera för att göra ännu snyggare hemsidor.
För att din sida ska bli så bra som den kan bli så är bra att dels känna till tänket i hur man bygger en webbsida enligt best practice samt hur själva plattformen fungerar (kärnan som allt vilar på), men även funktionalitet i tredjepartsprodukter som t ex teman och tillägg. Denna artikel fokuserar på dig som valt världens största och populäraste CMS-plattform WordPress samt även bestämt dig för att gå vidare med ett av de största teman och sidbyggare som finns just för WordPress, Divi från Elegant Themes.

Grunderna i att bygga en hemsida

I början av 90-talet kom jag som många andra i kontakt med hemdatorer och Internet. Upptäckte alla roliga hemsidor med bilder, blinkande text och glada färger.

HTML var det språk man använde för att skapa hemsidor i. Det var lätt att komma igång och fanns en väldigt bra guide av Annica Tiger. Jag minns att jag under ett tag försökte mig på koda i ASP också, men det tog sådan tid så när det kom enklare hjälpmedel lämnade jag de tappra försöken.

På den tiden behövdes inget tänk för att göra webbsidan tillgänglig för annat är din dator. Det används friskt med olika tekniker som man allra helst bara vill glömma. Man byggde ramverk där menyn visades i en ram och innehållet i en annan. Rätt som det var kom man in på menyramen och såg inte resten av sidan!

I dag däremot är det viktigt att du tänker dig för lite innan du börjar bygga och designa din webbsida. Det finns en del faktorer du bör känna till innan du ens sätter igång.

T ex bör din sida var enkel att läsa från olika enheter. T ex från en mobil, läsplatta, olika webbläsare och operativsystem. Det kallas att sidan är responsiv.

Du bör också ha i åtanke att Google, som är den största sökmotorn i världen, har många krav på din hemsida för att de ska vilja indexera den. Den bör t ex inte ladda för långsamt, inte har för mycket störande element och dessutom måste den ju ha relevant innehåll och ha en tydlig struktur. T ex kan du inte skriva om päron om den ska handla om apelsiner och länka till sajter om äpplen. Då blir Google förvirrad!

Digitalakademin

På tal om Google så erbjuder de faktiskt den första aktuella kurssida jag vill tipsa om, Digitalakademin (för Annica Tigers HTML-kurs har några år på nacken). Kurserna från Google är helt gratis och du lär dig grunderna i hur digital marknadsföring fungerar och får en bättre förståelse i hur tekniken fungerar.

Här kan du läsa mer om kursen Digitalakademin.

W3School

En annan sida som är bra att bokmärka i början av din karriär är W3Schools webbutbildningar. Här lär du dig enkelt om bl a HTML, CSS och Javascript och kan i deras editor själv testa kod online.

Här kan du läsa mer om W3Schools

Guider på Youtube

Vill du hellre ha videoguider så är det främst Youtube du kan leta på. Här finns massor av klipp om hur du bygger din bästa hemsida, men jag tipsar jag om följande två guider

Kinsta – Bästa praxis för webbdesign för ditt nästa webbsideprojekt 2021
Flux – Free webbdesign Course 2020

Resurser om WordPress

När jag själv kom i kontakt med WordPress, för över 20 år sedan, så var det för dess välkomnande forumgrupper och oändliga tillgång på resurser.

Överallt fanns möjlighet att hitta hjälp och ställa frågor och utbudet av guider och instruktioner bara växte och växte.

Så småningom kom även en hel del videoguider på t ex Youtube som tog dig ännu ett steg närmare hur allt fungerar. Att kunna se en annan persons skärm som visade hur man faktiskt gjorde och var alla knappar och inställningar fanns, istället för att bara beskriva det i text, det var ju helt fantastiskt.

Den första sida du bör besöka om du ska använda WordPress egna installation, är online manualen för hur WordPress fungerar.  Här hittar du egentligen allt du behöver veta och kan även ställa frågor i dess forum.

Om du använder Facebook är det snudd på krav att du är med i gruppen WordPress Sverige, här kan du ställa frågor – högt som lågt och även söka bland gamla frågor för att få svar på sådant du behöver.

På Youtube hittar du även här gott om både bra och dåligt innehåll, men värt att nämna är Sweclockers kurs om WordPress som man presenterar tillsammans med webbhotellet Loopia 

Fortsätt att söka på Youtube så hittar du snabbt allt möjligt nyttigt om WordPress.

Utländska Facebook-grupper

WordPress for beginners
WordPress.org help

Om du gå ännu djupare så finns även en expertgrupp, WordPress Experts

Lär dig mer om hur Divi fungerar

Jag experimenterade en hel del med WordPress inbyggda teman, men laddade även ner gratisteman i all oändlighet. Eftersom jag i grund och botten inte är någon utvecklare kände jag en tröskel i att behöva koda allt som behövde anpassas och att man hela tiden behövde nya plugin för varje liten modul man skulle presentera.

För dryga 5 år sedan kom jag av en slump i kontakt med temat Divi från Elegant Themes via en annons. Efter att ha läst på mig om Divi under ett tag insåg jag dessa otroliga kapacitet och hur temat skulle förändra hur man bygger webbsidor i framtiden så jag investerade jag direkt i en livstidslicens och köpte för den delen även denna sida, divi.se för att kunna hjälpa till att föra fram mer information om temat.

När det gäller kunskap om Divi så rekommenderar jag dig att alltid har tillgång till Elegant Themes dokumentation. Där finns all info om hur sidbyggaren fungerar med sina layouter, moduler och funktioner. 

Divis dokumentation finns här

När du gått igenom dokumentationen ovan så finns det en del svenska informationsresurser som kompletterar denna. T ex den här sidan du befinner dig på!

Svenska Divi-sajter

Divi om ett svenskt tema (denna sida). Här hittar du senaste nytt om Divi, tips & tricks samt även Divi Akademin, en videokurs i hur du bygger din första hemsida.

Divi Guiden med Victor Duse är konkurrenten på Divi information i Sverige. Victor bjuder generöst på snygga videoguider och innehåll för dig som vill lära dig mer om Divi.

Svenska Facebookgrupper & sidor

Divi – om ett WordPresstema
https://www.facebook.com/divitema (denna sidas FB)

Divi Sverige
https://www.facebook.com/groups/divisverige

Elegant Themes Sweden
https://www.facebook.com/groups/ElegantThemesSweden

Utländska facebookgrupper & sidor

Elegant Themes
https://www.facebook.com/elegantthemes/ 

Divi Theme Users – officiell Elegant Themes grupp
https://www.facebook.com/groups/DiviThemeUsers 

Divi Web Designers – Josh Halls grupp
https://www.facebook.com/groups/diviwebdesigners 

Divi Soup – med Michelle Nunan
https://www.facebook.com/groups/divisoup

The Divi Teacher – med Nelson Lee Miller
https://www.facebook.com/groups/thediviteacher 

Elegant Themes – Divi Users – communitygrupp startad i Frankrike
https://www.facebook.com/groups/464947686941789 

Slutsats

Det finns inget som hindarr att du kommer igång och testar bygga din hemsida själv enligt dina egna tankar, men för att du ska synas i sökmotorerna så är det en rekommendation att följa best practice.

Så läs på och lär dig riktlinjerna för hur du bygger och designar din webbsida. Det finns gott om kunskap på Internet och ovanstående länkar är bara en bråkdel.

Välj ut det som känns bäst för dig och ta ett steg i taget. Börja inte för svårt.

Lycka till!

Om sidan

Om sidan

Divi.se ägs och drivs av Henrik Rossini som driver webbyrån Joolo Webbdesign.
Sidan visar svensk information samt tips & trix för premium-temat Divi för WordPress. Divi.se har inga kopplingar till temats leverantör Elegant Themes. Divi samt Elegant Themes är registrerade varumärken som tillhör Elegant Themes, Inc.

Vissa länkar på denna webbplats är sk ”affiliate länkar” vilket innebär att om du klickar på länken och köper en produkt på de sidan så kommer jag att erhålla en viss ersättning.

Söker du hjälp med Divi så kontakta mig via min webbyrå Joolo Webbdesign

Läs även