Divi 5 – ett första intryck

1 oktober, 2024 | Nyheter

Jag gav mig på att ladda ner Divi 5 Public Alpha från Elegant Themes hemsida igår och lade in den på min nya domän divi5.se

Här kan du hitta information om hur du laddar ner Divi 5 Public Alpha och vad du bör tänka på

Installationen sker som vanligt. Du laddar hem WordPress och laddar sedan upp tema-filen från Elegant Themes och aktiverar sedan temat. Gränssnittet känns igen även om dashboarden är rätt ny även i Divi 4. Ett nytt menyobjekt har dykt upp, Divi 5 migrator. En inbyggd funktion för att kunna migrera sin Divi 4 sida till Divi 5. Nya temat är helt omgjort och saknar de sk shortcodes som finns i dagens version. Men med hjälp av migreraren ska du enkelt kunna uppdatera din sida till senaste versionen. Vi kommer att titta närmare på det framöver.

Divi Dashboard

Tema inställningar & Tema anpassare

Även om länkarna i menyn är samma som innan, så har utseende på Tema inställningar ändrats en del i design. Typsnittet är mindre och det har blivit mindre färgglatt. Den klassiska lila inramningen är borta, iallafall i alfa-versionen och det känns som man får en bättre överblick nu. Jag lägger märke till att man valt att plocka fram ”rensa CSS cachen” direkt i första vyn så man slipper gräva efter den under Builder > Avancerat.

Divi 5 - ett första intryck 1

Under tema anpassare är allt sig likt ännu. Ser ingen större skilnad här ännu.

Tema byggaren

Även tema byggarens startsida känns mer avskalad. Jag vet dock inte om dessa ändringar beror på att det är en tidig version eller om de består. Jag klickar och testar att lägga till olika block i temabyggaren, men får inte känslan redan här att det är hypersnabbt. Den klassiska spinnern är mer fyrkantig och jobbar ett tag för att skapa upp en sida att editera.

Divi 5 - ett första intryck 2

Övriga meny alternativ

Ingen större förändring ser ut att ha skett under rollhantering, divi biblioteket och support centret.

Skapa inlägg

Jag testar att klicka på skapa inlägg och att använda Divi builder. Här saknar vi numera popup-fönstret som lät oss välja om sidan ska byggas från grunden eller använda en mall. Eller saknar man den? Det känns nog ändå rätt skönt att slippa den.

Det första som händer är att jag upplever att gränssnittet låser sig. Kom ihåg, detta är en alpha version för testning!

Det visar sig att verktyget för att addera sektioner, rader osv har hamnat lite under översta balken och man får ”fiska” fram den för att skapa sin första sektion.

Väl igång märker man direkt skillnaden, snabbheten gentemot Divi 4. Här går det undan! Gränssnittet är mer stramt, modernt och lite stelt. Tunnare linjer och mindre ikoner.

Vill man välja en mall från biblioteket ligger denna meny numera i vänsterkant och det går lätt och snabbt att infoga en färdig layout om man så vill. De flytande menyerna i nedre delen av sidan där man kan skapa lager och göra inställningar har också förpassats till sidomenyn till vänster. Lätt tillgängliga och en renare design.

Divi 5 - ett första intryck 3

Menyn till höger ser ut att anpassa sig till det block du har markerat i huvudfönstret. Dvs markerar du en modul så ser du inställningarna direkt till höger utan att behöva klicka på kugghjulet.

Noterar även att man har framhävt de olika förhandsgransknignsvyerna i toppbalken, lite lättare att se och aktivera.

Det finns även stöd för darkmode, om man har det behovet av att kunna ändra.

Skapa sida

Att skapa en sida följer samma mönster som att skapa ett inlägg. Jag upptäckte dock att menyn som man når via kugghjulet eller som numera syns till höger är flytande och man lätt kan dra den till vilken position man vill eller ”snappa” fast den längs kanten. Det har väl gått innan också, men kändes mer tydligt här. Lite mer i stil som då man drar paletter i Photoshop.

Slutsats

Jag stannar där för idag och konstaterar att man ser skillnader, Framförallt i designen som är mer kompakt och innehåller mindre rymd. Jag kommer att följa de uppdateringar som görs från teamet på Elegant Themes. Jag är framföallt nyfiken på hur den här Divi 4 > 5 migreringen går till också och hur pass bra den fungerar. Samt hur snabbt Divi plugins anpassar sig till Divis nya tema, speciellt Divi Engines tillägg som jag inte kan vara utan. Men mer om detta framöver.

Om sidan

Om sidan

Divi.se ägs och drivs av Henrik Rossini som driver webbyrån Joolo Webbdesign.
Sidan visar svensk information samt tips & trix för premium-temat Divi för WordPress. Divi.se har inga kopplingar till temats leverantör Elegant Themes. Divi samt Elegant Themes är registrerade varumärken som tillhör Elegant Themes, Inc.

Vissa länkar på denna webbplats är sk ”affiliate länkar” vilket innebär att om du klickar på länken och köper en produkt på de sidan så kommer jag att erhålla en viss ersättning.

Söker du hjälp med Divi så kontakta mig via min webbyrå Joolo Webbdesign

Läs även

Divi – Summering av 2023

Divi – Summering av 2023

En sammanställning av hur Divi har utvecklats under året samt lite om vad om händer runt Divi 5 som vi alla väntar på.