Lär dig installera WordPress

3 mars, 2019 | Tips & tricks

För att komma igång med Divi behöver du först installera WordPress. Du behöver dessutom själv äga din WordPress-installation, dvs installera den på ditt webbhotell så att du sen kan ladda upp Divi-temat. Har du inget webbhotell idag så finns det flera olika bra lösningar som Loopia, TrulyWP, One, Inleed, Oderland – jag använder just nu Loopia där SSL ingår priset och du kan ha flera olika webbplatser på samma konto.

Att installera WordPress själv är inte så svårt och det är bra att känna till hur det går till så att du lättare kan felsöka om det händer något med din webbplats framöver.

Många webbhotell erbjuder sk one-click installationer du kan använda om du känner att du inte behöver ha fullständig kontroll över din installation. Då anger du bara din sidas namn, klickar på installera och så är det klart inom någon minut. Se t ex Loopias WordPress-skola

I detta inlägg beskriver jag hur du installerar WordPress själv på ditt webbhotell.

  1. Hämta WordPress
  1. Packa upp zip-fil
  1. Skapa databas
  1. Ladda upp materialet med FTP
  1. Installera WordPress

Hämta WordPress
Börja med att hämta WordPress på https://sv.wordpress.org/download/ 
Detta är WordPress svenska hemsida där du får en svensk version av WordPress.
OBS! Hamnar du på wordpress.org så är detta en annan tjänst som inte är lämpad för dig som ska använda ett tema som Divi.

Zippa upp filen
Packa upp zip-filen som du hämtat i en mapp. Den kommer att heta WordPress versionsnamn och inuti den finns en mapp som heter WordPress som vi ska använda. Program för att zippa upp filer finns normalt på din dator, annars finns ett gratisprogram för att zippa upp filer som heter 7-zip.

Skapa databas
Logga in på ditt webbhotells kontrollpanel och skapa upp en databas. Döp den till något du kommer ihåg, tex ”Hundsidan”. Skriv upp uppgifterna för databasnamn, kontonamn, lösenord och servernamn och förvara dem på säker plats.

Ladda upp materialet via FTP
Nu behöver du ditt konto för att använda FTP och ladda upp materialet till ditt webbhotell. Dessa kontouppgifter får du av ditt webbhotell. Alternativt kan vissa webbhotell erbjuda en inbyggd filuppladdare, då hittar du detta i deras kontrollpanel.

Starta annars ett FTP-program. Om du saknar ett sådant så är det vanligaste FileZilla, det hittar du här. Koppla upp dig till ditt webbhotell genom att ange värd, användarnamn och lösenord.

Har du flera domännamn så visas dessa när du är inloggad. Klicka in dig på det domännamn du tänker använda för denna hemsida. I mitt fall heter sökvägen /divi.se/public_html, detta kan variera per webbhotell. Ladda upp allt under mappen wordpress till din domän. Dvs ställ dig på den nivå så du ser de tre mapparna wp-admin, wp-content och wp-includes. Ladda upp de tre mapparna och filerna som ligger parallellt med dem. Detta kan ta en stund beroende på din internetuppkoppling.

Lär dig installera WordPress 1

Installation
Öppna nu sökvägen till din hemsida, ex hundsidan.se. Eftersom WordPress ännu inte är installerat visas nu en installationssida där du får lite tips på de uppgifter du behöver för att gå vidare. Klicka dig vidare och ange de uppgifter du sparat sedan tidigare:

 • databasnamn
 • användarnamn
 • lösenord
 • databasvärd
 • tabellprefix (här föreslår WordPress wp_ men jag rekommenderar att du byter till något mer unikt och identifierande som, t ex wphund_ om du har en hundsida.

Lär dig installera WordPress 2

Om allt går bra startar installationen och du kommer till en välkomstskärm där du får ange sidans namn och skapa ett användarnamn för dig att använda då du loggar in på din sida. Ange även din e-postadress samt kryssa i att tillåta sökmotorer att hitta webbplatsen, annars förblir den osynlig.

Om det uppstår något fel så får du kontrollera alla uppgifter du skapat och fått av ditt webbhotell. Annars är det nu bara att logga in och börja skapa innehåll!

Vill du ha tips på hur du installerar Divi-temat så finns ett inlägg även om detta.

Lycka till!

Om sidan

Om sidan

Divi.se ägs och drivs av Henrik Rossini som driver webbyrån Joolo Webbdesign.
Sidan visar svensk information samt tips & trix för premium-temat Divi för WordPress. Divi.se har inga kopplingar till temats leverantör Elegant Themes. Divi samt Elegant Themes är registrerade varumärken som tillhör Elegant Themes, Inc.

Vissa länkar på denna webbplats är sk ”affiliate länkar” vilket innebär att om du klickar på länken och köper en produkt på de sidan så kommer jag att erhålla en viss ersättning.

Söker du hjälp med Divi så kontakta mig via min webbyrå Joolo Webbdesign

Läs även

4 plugins för custom post types i WordPress

4 plugins för custom post types i WordPress

Ibland finns behov av att bygga ett register på sin webbplats, med anpassade fält just för dig och din verksamhet. Här kommer jag tipsa om fyra olika plugins som du kan använda i WordPress för detta ändamål.

Den ultimata guiden till Divi tema-anpassare

Den ultimata guiden till Divi tema-anpassare

I Divi temat ställer du enkelt in din design med hjälp av den sk tema-anpassaren. Det kan vara menyer, färger, typografi, CSS och en hel del annat. Du hittar Divi Anpassaren i menyn under Divi > Tema-Anpassare. Elegant Themes har en väldig lättförståelig guide för...

Hur du skapar mikroanimeringar på ikoner och blurbs

Hur du skapar mikroanimeringar på ikoner och blurbs

Mikroanimeringar är ett kul sätt att utöka synligenheten för ikoner och blurbs på din sida. Det kan vara att de pulserar, skakar, roterar eller liknande för att väcka uppmärksamheten för dina besökare. https://www.youtube.com/watch?v=vcLNc_I_BSI